woensdag 16 april 2014

Met Vockestaert de boer op

12 april, het was weer geweldig, Geholpen door het fantastische weer waren er 5 boerderijen in de "Veen" open voor publiek. Van biologische boer Boekestein naar vleesveehouder J. Hofstede naar Boerderij Arckestein waar al jaren geen boer meer woont maar waar ik honderden keren langs ben gefietst maar nu eindelijk kon zien waar ik steeds langs fietste. Deze oude boerderij is een gemeentelijk monument en hoewel het huis gesloten bleef was het erf met alle gebouwtjes en de stal fantastisch om te zien.

Gebroeders van Adrichem inmiddels ook geen melkveehouders meer maar nog wel vleesvee op stal waaronder belgische dikbillen was helemaal geweldig. Een rondleiding over erf en door gebouwen door boer Aad die net zo genoot van de belangstelling als de bezoekers was super. Alle werktuigen netjes onderhouden keurig in het gelid. Kleinere werktuigen op houten karretjes om ze makkelijk te verplaatsen en als klap op de vuurpijl stond hier ook de veewagen die gebruikt wordt achter de trekker van boer Henk uit "Boer Zoekt Vrouw".

Boer Aad had deze veewagen geruild met de vader van Henk die een stukje verderop heeft gewoond tot hij door de reconstructie weg moest en in Noord-Holland neerstreek. De veewagen van boer Aad was veel groter maar die had hij niet meer nodig sinds hij gestopt is met melken. Henk was persoonlijk de veewagens komen omruilen, met de trekker was dat een rit van 6 uur heen en 6 uur terug. Hij was samen met zijn vriendin vertelde boer Aad.

De laatste boerderij was de nieuwe stal van de families Oosthoek. Als ik koe was zou ik daarin wel willen wonen, wat een hoogte, wat een ruimte, wat een licht en wat een lucht en dan tijdens het melken lekker naar buiten kijken door de ronde glazen voorgevel van de stal ondertussen knabbelend op de biks uit de bak voor je neus. Je zou als koe bijna niet meer de wei in willen. Deze stal betekent dat er hier nog jaren geboerd gaat worden en dat is een fijne constatering voor een gebied waar de koe op een voetstuk staat. De melkstal is goed zichtbaar vanaf de weg en dat zal regelmatig kijkers trekken.

Het was dus weer geweldig deze keer. Vockestaert werd geholpen door het mooie weer maar zonder die enthousiaste boeren was het niets geworden. Een dag zonder Cittaslow gewauwel.  Ik kijk al weer uit naar volgend jaar.

Meer info op http://www.vockestaert.nl/2014/03/10/met-vockestaert-de-boer-op-12-april/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten