woensdag 16 april 2014

Zonnepanelen in plaats van weiland

Tsja, zonnepanelen zijn hot. Ook in Midden-Delfland liggen er al vele woningen en stallen vol mee en dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Duurzame energie in het gebied produceren verdient het om gestimuleerd te worden.

Nu heeft een bewoner wat zitten prutsen in zijn schuurtje en heeft een zonnepaneel op een paal uitgedacht die meedraait met de zon. Leuk idee natuurlijk maar dat ligt eraan waar je die paal zet en hoeveel palen er komen. Op daken zijn er ook restricties en terecht, daken van historische gebouwen vol leggen met panelen is niet zo'n fraai gezicht. Ook los in een weiland, of het nou op een paal is of liggend in rijen is ook niet gewenst, dit tast bovendien de agrarische bestemming aan, waar panelen staan of liggen kunnen geen koeien lopen.

Daar heeft deze bewoner/ondernemer wat op gevonden. Het weiland met uiteraard agrarische bestemming wordt recreatief ingericht en dan kan het ineens wel. Beetje jammer van de zichtlijnen en van het verloren gaan van weidegrond. Hadden we niet alles netjes verdeeld in de reconstructie? Recreatie, wonen, natuur en agrarisch heeft ieder zijn plekje gekregen.

De gemeente is verbazingwekkend genoeg bereid om hieraan mee te werken. Dan maar geen koe in de wei blijkbaar en geen weidse blik de polder in. Gewoon het bestemmingsplan aanpassen en weer een weiland omvormen tot recreatieterrein is blijkbaar de betekenis van Cittaslow.

Solarfield, zoals het bedrijfje in de Gaagweg heet denkt dat open landschappen zouden kunnen bijdragen aan de productie van schone energie. Inmiddels is de eerste paal geplaatst bij camping Hoeve Bouwlust. En daar is zo'n paal prima op zijn plaats. Echter een weiland opofferen om hier in plaats van koeien zonnepanelen te plaatsen is niet bepaald een verrijking voor het gebied.

Nou is deze gemeente nogal gevoelig voor dikke rapporten van bureautjes die bijvoorbeeld een stapel oude stenen een aanwinst voor het gebied noemt. Dus kwam er een dik rapport en nu is de gemeente helemaal om. Er wordt een hoeveelheid panelen geplaatst die een grote hoek weiland in beslag gaan nemen. Deze panelen zouden waarschijnlijk ook gewoon op het dak van de boerderij van deze ondernemer passen.

 
In plaats van op het dak zoals hierboven gaat er weer een stukje polder verloren door de palen van
@solarfieldNL zoals te zien op de foto's hieronder.




















Nou bestaan er ook al van die leuke kleine windmolentjes, Hoe lang zou het gaan duren tot het Midden-Delflandse panelenpark gezelschap krijgt van een heus miniatuurwindpark?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten