vrijdag 22 juli 2016

Fietsers tellen niet mee in Midden-Delfland, einde voorrang voor fietsers!

Komende per fiets vanaf Delft richting Schipluiden en vice versa, is voor vele bewoners het fietspad tot de brug tussen Dorpsstraat en Tiendweg de kortste en handigste route. Tot voor kort had je bij de brug ook netjes voorrang op de auto's zoals dat hoort in een gemeente die zich profileert als Citta Slow gemeente maar dat is door een overijverige verkeerskundige van de gemeente gewijzigd. De gemeente heeft de voorrangssituatie veranderd waardoor nu de auto's voorrang hebben en sinds de automobilisten dat door hebben racen ze dan ook over de brug. De fietsers moeten nu ten slotte stoppen!
De oude situatie met haaientanden, witte blokken en borden die de voorrang voor fietsers aangeven.
Navraag bij de gemeente leert dan er twee redenen waren om de voorrangssituatie te veranderen. De eerste reden is dat fietsers op deze plaats meer overzicht hebben dan auto's. Zou dat te maken hebben met het ontbreken van een motorkap bij fietsen? Ik weet niet wat hiermee wordt bedoeld en begrijp deze reden dan ook niet. Misschien heeft deze gemeentelijke verkeerskundige gezien dat de fietsers ogen hebben die meer uitsteken dan de ogen van automobilisten. Zou dat dan alleen bij tegenwind zijn of.... Onzin natuurlijk, fietsers hebben hier gewoon evenveel overzicht als automobilisten.

De tweede reden is volgens de gemeente dat ze de functie van de Tramkade en de Singel voor fietsers en vooral bromfietsers verder willen afwaarderen naar onverplicht fietspad (fietspad, dus niet brommen paden). Deze paden met vooral recreatief fietsverkeer hebben in de regel geen voorrang vermeld men daar nog bij. Dus omdat er af en toe een paar brommertjes rijden.... Of wil men hier alleen recreatief fietsverkeer? Ook deze reden is onbegrijpelijk en als zo'n ander pad dan in de regel geen voorrang heeft dan kan je hier de bekende uitzondering op de regel toepassen.

Verder meldt de gemeente dat de route via de Trambaan de belangrijkste doorgaande route voor (brom)fietsers is geworden. De gemeente gaat dus bepalen waar je moet rijden, Russische toestanden in Midden-Delfland. Dat betekent dus voor velen niet meer de kortste route naar school of werk. Zou er ook nog een maximum snelheid komen op het pad op de kade?

Zo hoort het weer te worden, misschien de drempel nog iets verhogen!
De veranderde situatie is geen verbetering voor de verkeersveiligheid maar daarnaast zorgt het abominabel slechte straatwerk ook nog dat je als fietser door de hobbels die je in de bocht tegenkomt bijna het pad afstuitert. Behalve de voorrang mankeert er dus nog meer aan deze kruising sinds de aanpassing.

De huidige voorrangsregeling is een proef meldt de gemeentelijke verkeerskundige. Als blijkt dat het een positieve bijdrage heeft aan de verkeersveiligheid, dan neemt de gemeente na de zomer een definitief verkeersbesluit over gewijzigde voorrangsregeling. Op dit moment blijkt al dat de automobilisten goed begrijpen dat de voorrang is gewijzigd. Er wordt met flink hogere snelheid op de brug aan gereden nu men voorrang heeft. Moeten we wachten op de eerste gewonde fietser of komt de gemeente al eerder tot inkeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten