donderdag 19 februari 2015

Grote waterproblemen bij A4

Rijkswaterstaat heeft tijdens een informatieavond voor omwonenden van de (half)verdiepte ligging van de A4Delft-Schiedam op 17 februari 2014 gemeld dat er een probleem is met het grondwater. Rijkswaterstaat heeft een vergunning van het Hoogheemraadschap van Delfland om 450 m3 per dag naar de Nieuwe Waterweg te pompen en dacht dat dit ruim voldoende was om de 125 m3 kwel/grondwater die men per dag verwachtte af te voeren.Nu blijkt dat er aanzienlijk meer water omhoog komt bij de A4. Er blijkt nu ruim 1200 m3 per dag te lekken. Dat is dus niet zomaar een beetje meer maar heel erg veel meer. Dat is bijna 10 keer zo veel.

De grootste lekkages komen voor in het verdiepte deel bij Schiedam. De polderbewoners noemen de grond hier ook wel "dik water" en dat is niet voor niets. Ook bij het halfverdiepte deel is er toch veel meer lekkage dan eerder "berekend". De problemen met de zandpalen zouden zijn opgelost zo meldde Rijkswaterstaat vorig jaar. Nu blijkt dat men bedoelt dat er gewoon een nieuwe watervergunning wordt aangevraagd voor het afvoeren van veel grotere hoeveelheden water. De problemen met de zandpalen zijn dus nog helemaal niet opgelost en zorgen ondanks genomen maatregelen voor aanzienlijke lekkages zo blijkt nu!

Verdiepte ligging A4 met roestende damwanden die slechts worden afgedekt met een aluminium plaatje, over waterkwaliteit gesproken!, even verderop worden natuurviendelijke overs aangelegd! Gekkkenwerk natuurlijk.
Ook bij het verdiepte deel met de bentonietwanden van 45 meter diep treedt lekkage op. Onduidelijk is of dit overal is of dat dit wordt veroorzaakt door de verschillende leidingen, zoals een kerosineleiding naar Schiphol waardoor de bentonietwanden ter plaatse van die leidingen niet de gewenste diepte konden krijgen (publiek geheim), of dat de lekkages over de hele lengte plaats vinden. Feit is wel dat het minder waterdicht is dan oorspronkelijk "berekend".

Deltares zou onderzoek hebben gedaan naar de gevolgen voor de omgeving als er veel meer grondwater wordt weggepompt. Verbazingwekkend genoeg blijken de gevolgen te verwaarlozen. In een veenpolder veel water wegpompen zorgt natuurlijk zeer zeker voor snellere bodemdaling en dat valt niet te verwaarlozen, dat kan Deltares onmogelijk ontkennen. Er staan hier veel oude boerderijen die niet op heipalen staan, ook vlak langs de weg staan een aantal van deze oude boerderijen. Deze worden straks door het waterpompen van hun plek gezogen maar ook hier zal net als in Groningen het kostenaspect prevaleren boven de veiligheid van de bewoners. Volgens Projectdirecteur Adrie Franken van Rijkswaterstaat zal er hier echter van Groningse toestanden geen sprake zijn. Verschillende omwonenden dachten daar tijdens de bijeenkomst anders over maar kunnen straks hoogstens bezwaar maken tegen de nieuwe watervergunning.
Staat het aquaduct over een paar jaar droog door de snellere bodemdaling veroorzaakt door de grote waterontrekking?
De verenigde vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland schijnt net de laatste vergadering voor de verkiezingen te hebben gehad dus zijn voorlopig bestuurlijk een beetje vleugellam. Al in maart zal deze vergunning worden aangevraagd en het verleden leert dat het Hoogheemraadschap van Delfland met wat natuurvriendelijke oevers al gauw te paaien is voor een nieuwe vergunning.

De echte oplossing is natuurlijk de aanleg van een betonnen bak maar dat kost waarschijnlijk een paar honderd miljoen en zorgt voor vertragingen in de oplevering van de weg. Dat zal hem wel niet worden, dan had de A4 met Vaart ineens weer voordeliger geweest.

Bron o.a.: http://www.schiedamstad.nl/yabbse/index.php?topic=15294.0 

5 opmerkingen:

 1. Geen zorgen zegt Rijkswaterstaat: http://www.wos.nl/nieuwsbericht/item/20150226-veel-meer-zilt-water-in-verdiepte-a4/ Dat zullen we nog wel eens zien. Gaat Hoogheemraadschap zomaar vergunning afgeven. Compenseert misschien het pompen bij DSM waar nu nog 10 x zo veel wordt opgepompt en Deltares voorziet grote gevolgen van het stoppen. Gek dat Deltares hier geen problemen verwacht (handen op 1 buik?)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "In een veenpolder veel water wegpompen zorgt natuurlijk zeer zeker voor snellere bodemdaling"

  Ja, maar wat er weggepompt wordt, komt er weer bij door de lekkage, dus per saldo zou het waterpeil hetzelfde moeten blijven, wat dus niet zou resulteren in bodemdaling. De stroming neemt echter wel toe, met alle gevolgen van dien (afkalving e.d.).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het gaat om grondwater, niet om slootwater. Je verlaagt dus het grondwaterpeil wat wel degelijk leidt tot bodemdaling en gevolgen heeft voor niet geheide bebouwing

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gemeente Midden-Delfland heeft inmiddels haar bezorgdheid geuit en is in overleg met Hoogheemraadschap Delfland en Rijkswaterstaat. Vraag rijst of dit wat oplevert. Rijkswaterstaat wil de ontwerpfouten zo voordelig mogelijk oplossen en Deltares "eet" van Rijkswaterstaat dus schrijft wat Rijkswaterstaat wil. Zoveel water blijvend wegpompen is dan dus geen enkel probleem. Een bodem van beton of nog beter een A4 met Vaart had deze problemen niet gegeven.

  De problemen waren ook al te voorzien, ter hoogte van o.a. de waterleiding en kerosineleiding is de damwand minder diep met lekkages tot gevolg. De goedkope constructie met plastic i.p.v beton en de zandpalen die met zogenaamd vergeten was leveren zoals te verwachten, grote problemen op.

  Inmiddels is ook de Midden-Delfland Vereniging in het geweer gekomen tegen de enorme hoeveelheid water die men tot in lengte van jaren weg wil gaan pompen. http://tinyurl.com/lpwpzun Helaas is het zeer waarschijnlijk dat Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap een deal maken over het pompen. Rijkswaterstaat schenkt het Hoogheemraadschap een stuk natuurvriendelijke oever en dan is men in Delft weer helemaal tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heel erg slim systeem! Gaat denk ik ook heel tactisch.

  BeantwoordenVerwijderen