woensdag 10 december 2014

Skaten in Midden-Delfland

Hoewel er natuurlijk al lang skater door Midden-Delfland glijden, worden er straks als IODS project speciale skateroutes in Midden-Delfland gemaakt. Er komt 90 km aan skateroutes! Borden geven dan aan hoe die routes lopen. Gezellig nog wat borden erbij! Om het skateroutenetwerk te realiseren op bestaande wegen en paden gaat het Recreatieschap flink wat geld uitgeven aan borden en glad asfalt.


Zoals gezegd kan je nu natuurlijk al lang skaten in Midden-Delfland en de meeste mensen doen dat vanaf huis of zoeken een rustig weggetje op met de auto om daar dan de skates onder te binden. Op die manier kan je skaten op wegen waar wat minder verkeer is wat wel handig is voor skaters. Op de Zouteveenseweg kom je ze ook weleens tegen, dat zijn dan meestal de "professionals onder de skaters" die gevaarlijk hard de hele breedte van de weg gebruikend en daarmee sommige fietsers de stuipen op het lijf jagend, voortjakkeren. Die vallen in de categorie "racefietsgroepen" die ook vaak denken dat de weg alleen voor racefietsers is en weigeren aan de kant te gaan of achter elkaar te gaan rijden. Voor deze categorie skaters is de openbare weg, zeker in het drukke Midden-Delfland, absoluut ongeschikt.

Waarom een Skateroutenetwerk kan je je afvragen. Skaten lijkt al enige jaren de hype voorbij. Net als windsurfen, skateboarden en waveboarden zijn dit rages van voorbijgaande aard. Slechts een klein select groepje blijft over om te skaten. Rond de eeuwwisseling was skaten een echte rage, maar die is nu al lang over. Alleen de ‘die hards’ skaten tegenwoordig nog. Dat besef lijkt bij het Recreatieschap nog niet doorgedrongen. Die hebben een oud plan wat nog steeds moest worden uitgevoerd afgestoft zonder de kijken of er nog wel belangstelling voor zou bestaan. Ook bij de gemeente Midden-Delfland, die grote plannen heeft zoals het afwaarderen van verschillende wegen in het buitengebied tot 30 km zones en fietsstraten waar de bewoners straks worden gezien als paria als ze met de auto naar of van hun woningen willen, lijkt dit besef nog niet aanwezig. Het wordt helemaal lastig en gevaarlijk voor landbouwverkeer en vrachtverkeer die op sommige plaatsen nog geen Noordse Woelmuis kunnen passeren.


Langs de Vlaardingse Vaart is ook een route gepland. Daar verwacht men geen snelle jongens onder de skaters omdat het asfalt op de kade daar plaats maakt voor schelpen. Het zal een hele kluif worden voor de skaters om boven te komen en het wordt erg spannend om ook weer naar beneden te skaten vooral omdat dit een bijzonder druk bereden fietspad is. Het College van B&W van Midden-Delfland denkt dat met de aanleg van het nieuwe fietspad langs de A4 de totale druk op het fietspad op de Vlaardingsekade vermindert. Dat is nog maar zeer de vraag natuurlijk, je komt niet naar rust en stiltegebied Midden-Delfland om te fietsen in de herrie van de A4 ondertussen fijn-stof opsnuivend.

Als je als fietser of voetganger weleens klaagt over gevaarlijke scheuren of hobbels in het fietspad dan krijg je meestal te horen dat het op de lijst komt voor de komende 5 jaar, dat er ooit nog wel een keer wat aan gedaan gaat worden. Voor skaters kan het niet op zo lijkt het. Alle routes moeten worden voorzien van nieuw glad asfalt. Het aantal fietsers overstijgt per dag het aantal skaters per jaar maar toch lijkt het of die fietsers niet zo moeten zeuren. De bewoners komen zo langzamerhand helemaal op de laatste plaats in Midden-Delfland maar die moeten helemaal niet zeuren. Die wonen tenslotte in een gebied wat van de recreanten is en niet van de bewoners toch....?

p.s. uiteraard zijn alle recreanten en toeristen van harte welkom in Midden-Delfland, zowel op de (race)fiets als per skate, om te genieten van dit prachtige gebied. Het is echter wel noodzakelijk om rekening te houden met elkaar en met de omstandigheden van het gebied. De Zouteveenseweg bijvoorbeeld is een groot deel van de dag veel te druk voor skaters, de route langs de Vlaardingse Vaart is ook te druk en gevaarlijk voor skaters. Verder moeten de bewoners natuurlijk gewoon ruim baan blijven houden. Eigenlijk zijn alle wegen in de Holierhoekse en Zouteveense polder (tijdens drukke uren) door hun breedte ongeschikt voor skaters. Dan moet je als overheid ook zo wijs zijn om daar rekening mee te houden. Zonder de inzet en medewerking van de  bewoners die het gebied hebben gemaakt tot wat het nu is, een bijzonder aantrekkelijk polderlandschap, wordt het niets in Midden-Delfland. 

1 opmerking:

  1. Laat nou net de verantwoordelijk wethouder van Oord langs een van de routes wonen. En laat die wethouder nou net een zienswijze tegen de skateroute hebben ingediend. Nu voert wethouder Horlings het woord hierover. En het blijkt dat de gemeente pas achteraf met de bewoners gaat praten over het feit dat die bewoners aan een fietspad komen te wonen.

    BeantwoordenVerwijderen