donderdag 28 januari 2016

Burgemeester Arnoud Rodenburg weg of een deel van de gemeenteraad weg?

De man die Midden-Delfland op de kaart heeft gezet, de grootste en beste ambassadeur van het gebied, mag van de gemeenteraad niet verder als burgemeester. Dit besluit van de gemeenteraad kwam als een donderslag uit heldere hemel en lijkt zelfs een deel van diezelfde raad geschokt te hebben. Arnoud Rodenburg wordt door vele inwoners erg gewaardeerd. Een man van het volk die altijd en overal zijn gezicht liet zien, iedereen leek te kennen en prima aanvoelde wat er leefde in Midden-Delfland.

Dat de fractie van Mijn Partij niet voor een herbenoeming zou stemmen komt niet als een verrassing. Mijn Partij is altijd al erg kritisch over het functioneren van de burgemeester geweest. Dat (een deel van ) de OGP fractie niet voor herbenoeming van Rodenbrug zou gaan stemmen is ook niet echt verrassend. Dat een deel van de fractie van Rodenburg’s eigen CDA tegen hem heeft gestemd en daar blijkbaar niet van te voren over heeft gesproken met hem is ronduit onbeschoft en heel ongebruikelijk.

Wel een positief advies geven in de Vertrouwenscommissie, dat was een unaniem genomen besluit, en dan, zonder dat dit vooraf aan Rodenburg bekend wordt gemaakt, tegenstemmen kan echt niet door de beugel. Als het dan zo is dat de CDA fractie vraagtekens heeft bij het functioneren van partijgenoot burgemeester Rodenburg dan praat je daarover en zeg je dat het risico bestaat dat hij het veld moet ruimen. Als je als gemeenteraad de voorzitter van de vertrouwenscommissie in de raadsvergadering laat melden dat het advies van de vertrouwenscommissie niet wordt overgenomen dan is dat op zijn zachts gezegd achterbaks. De voltallige CDA fractie in de gemeenteraad van Midden-Delfland moet zich dat aanrekenen en kan beter opstappen. Zeker de tegenstemmers hebben niets meer te zoeken in de gemeenteraad na deze schop onder de gordel.

Gezien de “bedekte” opmerkingen in de pers door fractievoorzitter Kees van der Vaart van het CDA Midden-Delfland lijkt het erop dat hij een van de CDA tegenstemmers is. Van der Vaart is zelf niet bepaald onomstreden. Als projectleider bij Dienst Landelijk Gebied heeft hij samen met Reconstructiecommissie Midden-Delfland voorzitter Arie van der Berg destijds een zeer omstreden en achterhaald herinrichtingsplan voor de Zuidrand bij Vlaardingen en Schiedam doorgedrukt. Ondanks vele bezwaren bij burgers en politiek in beide gemeenten heeft hij zijn plan grotendeels toch uitgevoerd en daarbij de polder onherstelbaar beschadigd o.a. door het vernietigen van kreekruggen en de aanplant van bomen. Weg cultuurhistorie en weg weidevogels dankzij CDA fractievoorzitter en gemeenteraadslid Kees van der Vaart.

Het is te hopen dat de Commissaris van de Koning het advies wat de gemeenteraad heeft gegeven naast zich neerlegt en zorgt dat deze zeer gewaardeerde burgemeester kan aanblijven. De grote onvrede onder de inwoners van Midden-Delfland op social media, zoals https://www.facebook.com/Arnoud-Rodenburg-onze-Burgemeester-moet-blijven-1521286648201989/, kan de Commissaris niet negeren. Dat heeft dan wel als consequentie dat de tegenstemmers van CDA en wellicht ook van coalitiegenoot OGP hun biezen kunnen pakken. Gemeenteraadsleden die zo met een burgemeester omgaan zijn amateurs en niet geschikt om een gemeente te besturen. Een groter brevet van onvermogen kan je jezelf als raadslid niet geven.

1 opmerking:

  1. Midden-Delfland Blog5 februari 2016 om 11:53

    Kees van der Vaart heeft de juiste conclusie getrokken en is inmiddels opgestapt als fractievoorzitter en gemeenteraadslid van het CDA. Ivan Trouwborst van OGP wil niet op de blaren zitten en blijft gewoon op het "pluche" zitten als gemeenteraadslid. Hoe komt het toch dat zo weinig mensen nog vertrouwen hebben in de politiek? Trouwborst zal daar wel geen antwoord op weten.

    BeantwoordenVerwijderen