woensdag 10 september 2014

Midden-Delfland lost alles op door bouwen in het groen

Wethouder Govert van Oord van gemeente Midden-Delfland hoopt nog voor het eind van dit jaar een oplossing te hebben voor de asbestboerderij in Schipluiden. In 2010 werd het perceel verboden terrein, nadat er illegaal, zonder vergunning een schuur was gesloopt waarbij asbest was vrijgekomen.

De gemeente steunde het plan om op Abtswoude 52 vier of vijf woningen laten bouwen. Op die manier kan de eigenaar aan geld komen om de sanering van de grond te betalen. Op dit moment wordt daarover met betrokkenen en de provincie Zuid-Holland overlegd. Is dit nou echt de oplossing van het probleem?

Heeft de gemeente het probleem niet zelf veroozaakt / groter gemaakt? Zou deze inwoner het niet zelf beter en sneller en vooral goedkoper hebben kunnen laten doen?  Feit blijft natuurlijk dat er illegaal een schuur is gesloopt waarop asbest lag. Dat mag je als particulier wel zelf doen, tot 35 m2, maar als je een sloopbedrijf inschakelt moeten er wel voorzieningen worden getroffen. Heeft de gemeente deze inwoner door haar handelen in een financieel gat gestort en moet de gemeente zich hier eigenlijk voor schamen? Niet alles is precies duidelijk voor een buitenstaander maar bij de door de gemeente ingezette oplossingsrichting kan je wel grote vraagtekens zetten.

Het moet niet gekker worden in gemeente Midden-Delfland, toch eigenlijk hoeder van de laatste snipper groen tussen de steden. Je overtreed de regels en mag een nieuwe woonwijk bouwen in de polder. Nou heb ik toevallig ook nog een stuk grond en een stapel oude asbestplaten weet ik ook nog wel te liggen. Dat opent perspectief zal ik maar zeggen. De platen kapotslaan en de resten gelijkmatig verdelen over het perceel levert dan 4 of 5 bouwvergunningen op. Ik hou zo van precedentwerking en ga er daarom toch eens serieus over nadenken.

Naast de asbesthuizen mag ook Boerenbont, in strijd met het bestemmingsplan, de winkel uitbreiden en een B&B bouwen in het buitengebied. De "verf" van dat bestemmingsplan is nog niet eens droog notabene. In de commissievergadering van de gemeenteraad op 9-9-2014 werd deze nieuwbouw in het buitengebied bestempeld als hamerstuk. Natuurlijk is het goed als er geld verdiend wordt in het buitengebied. De gemeente heeft echter ook als belangrijkste taak het open houden van het buitengebied en dat gaat deze gemeente zo langzamerhand zeer slecht af.

Daarnaast rijst de vraag wanneer de B&B grens is bereikt (Is daar ooit onderzoek naar gedaan door de gemeente?), hoeveel B&B's kunnen een boterham verdienen in dit gebied? Niemand zal het weten maar misschien kunnen we als blijkt dat er te veel zijn dan van een deel van de B&B's weer gewone woningen maken in de polder. Wellicht met behulp van een beetje asbest!

Wethouder Van Oord zal naar je mag aannemen met een betere oplossing komen dan de bouw van woningen op het asbestperceel. Dit plan, wat aanvankelijk op steun van gemeente kon rekenen, is natuurlijk geen echte oplossing voor het probleem.

http://www.wos.nl/nieuwsbericht/item/20140909-boerenbont-mag-uitbreiden/
http://www.wos.nl/nieuwsbericht/item/20140910-mogelijk-dit-jaar-nog-oplossing-voor-asbestboerderij/

5 opmerkingen:

  1. Nood breekt wet http://tinyurl.com/n8c72sa De provincie heeft een beslissing genomen in de zaak 'Abtswoude 52'. Het terrein dient binnen vier jaar te worden gesaneerd en moet afgesloten blijven wegens "onaanvaardbare humane risico's".

    Wordt vervolgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inmiddels is duidelijk geworden zoals ik via via heb begrepen dat er een nieuw onderzoek is verricht op het perceel in opdracht van de provincie en wat blijkt, bijna alles is niet asbest besmet. Fietste er een paar dagen geleden nog langs. Nog steeds alles afgesloten, dat snap ik dan ook weer niet. Schoon is schoon toch, of zou Midden Delfland anders willen dan de boel eens op te lossen met die eigenaar???.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je krijgt zo langzamerhand wel het idee dat de gemeente Midden-Delfland vooral deze bewoner/burger zo veel mogelijk wil dwars zitten in plaats van tot een oplossing te komen. Er is door de eigenaar een fout gemaakt maar het vervolg door de gemeente is beneden alle peil. Dit had al lang opgelost moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb alles van zeer nabij meegemaakt. Ik was alles kwijt maar dan ook echt alles. Toen ik een woning moest inrichten koste mij dat toen rond de 8.000,-- euro Maar gelukkig is er nu een faillissement aan gevraagd Door de gemeent en kan ik me als schuldeiser bijvoegen.

    BeantwoordenVerwijderen